Adjunto l'anotació de Miquel Estruch al seu bloc sobre la discussió del futur de l'Illa Fradera.
Davant l’evidència de l’esvoranc obert i ara ja impúdicament exposat a les nostres mirades, sempre àvides de safareig, no podem evitar que se’ns dispari la líbido urbanística i llencem a l’aire les nostres fantasies més oníriques.
Està bé això. Confesso que m’agrada i em diverteix. M’agrada que la gent expressi somnis i desitjos, i que opini sobre com li agradaria que fos o sobre com s’hauria de fer això o allò. És bo donar esplai a l’esperit amb la plàstica llibertat del vol dels coloms. No tot és fum ni es malbarata el temps quan invertim il·lusions per bastir castells en l’aire. M’ha emocionat la càndida reflexió d’en Ferran Falcó quan compara la nostra tant estimada com bescantada Badalona amb la ciutat de Saint Louis i ens proposa un pont cap al cel allà on els nostres avantpassats hi havien plantat la creu de terme. Difícil de superar.
Comparteixo moltes coses amb en Ferran, sobretot el seu innegable badalonisme, però em fa molta gràcia veure com, de vegades, s’enfila com un globus de festa major. Ooohhhhh!!!!
També comparteixo un bon paquet ideològic amb en Jordi Albaladejo que fa propostes més assenyades i realistes, tot i que se li escapen una mica els números. Com a tothom, suposo.
A veure si ens situem una mica. Amb el canvi d’edificabilitat de planta més quatre a planta més sis (bé, si ho voleu, planta més cinc més un àtic. D’aquells que ja no se’n fan perquè llavors no sabem o fotre les màquines, els aparells i plaques solars que tots els edificis moderns han de dur), es guanyen aproximadament uns 10.000 metres, tirant llarg, de sostre (comercial, és clar, que és el que s’incrementa). Aquest increment tributa una cessió d’un 10% o bé en terreny equivalent o bé amb pistrincs comptants i sonants.
És a dir, que estem parlant d’uns 1.000 metres de sostre comercial cedit o del seu valor a preu de mercat. Posem per cas a 4.000 €/metre? Això ens dóna una xifra de quatre milions d’euros, més o manco. No està malament, però voleu dir que amb això pagarem una plaça, un equipament per a la ciutat i un pont al cel? Però encara hi ha més...Aquests diners entrarien en el supòsit que s’executessin totes les unitats d’actuació previstes (vint-i-tantes!), que és molt suposar, i encara més, en funció del ritme en el que s’anessin executant. Cal tenir present que no s’han previst expropiacions en aquestes parcel·les i que s’ha deixat tot a la iniciativa privada. Ergo, qui vulgui i pugui ho farà i qui no, no. Ens podríem trobar com en tantes altres actuacions similars, en les que al cap de cinquanta anys encara està tot per acabar. Pensem en les alineacions del carrer Francesc Layret, per posar un exemple. I si ho volem complicar una mica més i a aquestes iniciatives privades els posem la condició d’incrementar el tant per cent d’habitatge social (que vol dir menys rendible des d’un punt de vista d’explotació econòmica) per damunt d’allò que ja marca la llei, doncs... que els números no s’aguanten, ni els ponts al cel. Què vull dir amb això? Simplement que podem fer totes les propostes que la nostra fecunda imaginació desitgi, però que si no fem anar una mica l’àbac podem caure una vegada més (ad infinitum!) en la frustració de les pròpies misèries.
No vull ser un aixafa guitarres, ans al contrari. Jo també tinc fogots imaginatius i m’agrada pensar en una ciutat molt millor que la que tenim. Fins i tot diria que m’excita. Però tot i així, em sembla que a aquestes altures, si no li posem una mica de corriola o adobem els projectes amb guarniments afrodisíacs, no serem capaços d’aixecar tot allò pel què la imaginació es deleix. És a dir, que haurem d’anar a buscar calés fent cantonades a la plaça de Sant Jaume o allà on es remenin més cireres. Sempre amb les precaucions degudes, és clar.
Estaria força d’acord amb alguna proposta que he llegit a http://ideesperbadalona.blogspot.com/ No cal que ens al·lucinem amb equipaments estratosfèrics ni en la construcció del laberint de les fades. Cal que fem una bona plaça. Una plaça digna, útil i possible. Que tingui funcionalitat i aporti a la seva centralitat els valors afegits de les velles àgores gregues. Hi cal, és clar que sí, una certa monumentalitat de la que Badalona n’està tan mancada. Hi calen espais de comunicació i d’informació. Punts de trobada i relació en un ambient agradós i amable, plenament ciutadà, cívic. Un lloc de referència que harmonitzi l’àmbit urbanístic amb l’àmbit humà. M’imagino una plaça ampla i generosa, envoltada de comerços i terrasses, que doni joc a les relacions humanes. Que cedeixi el nom per servar el record d’aquell bon home badaloní que va ser assassinat per haver comès l’únic crim d’ésser el nostre ciutadà alcalde. Una plaça que reservi un lloc per a bastir-hi el nostre homenatge a les víctimes badalonines de la violència i la intolerància. Una plaça plena de vida que sàpiga ser conversa i repòs o festa i brogit quan convingui. Quan val això? No ho sé ben bé, però estic segur que valdria moltíssim més que no pas ens costaria. És cosa de fer números, però em sembla que sortirien.
Jo, de debò, potser m’estimaria més poder gaudir d’una plaça de primeríssima categoria abans que una mitja plaça amb un equipament de segona divisió. Ei! No sé....
De vegades és millor tocar de peus a terra que no pas somniar en viatges en globus, ni que sigui per aixecar-nos la moral malmesa o simplement per llençar, des dels núvols, paperetes de vot al populatxo. Ui! Se m’ha escapat, perdoneu.
dilluns, 10 de setembre del 2007
I per què no una plaça i prou?
divendres, 31 d’agost del 2007
Propostes per a l'illa Central
Us adjunto el post que Jordi Albaladejo ha penjat al seu bloc sobre l'illa de Can Fradera.
Les dues darreres entrades del blocaire badaloní Andreu Mas sobre la transformació urbanística a l'Illa Central de Badalona: Idees per a l'Illa Fradera i Més anotacions sobre l'Illa Fradera; situen molt bé el moment de canvis en la nostra ciutat, sobretot amb l'aparició, després dels darrers edificis enderrocats, d'un nou espai central de referència, i la necessitat de generar opinió i una pluja d'idees des de la societat civil.
M'incorporo a les primeres propostes que ja han anat sorgint i faig algunes consideracions sobre el projecte de l'Illa Central, nom que utilitzo perquè encara no s'ha definit cap nom sobre aquest nou nat espai de la ciutat. Tanmateix els nous equilibris del govern municipal possibiliten la revisió del projecte.
Des de la meva òptica, la plaça hauria de comptar amb un gran espai lliure com a punt de trobada i per a realitzar-hi activitats. Podria dissenyar-se una creu de boulevards flanquejats per espai verd per travessar la plaça, accedir a l'espai intermodal de comunicacions (Metro, autobús) i a l'equipament públic previst.
La plaça pot ser un indret indicat on instal·lar un monument a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista (demanda que va explicitar-se en el Ple Municipal de novembre del 2003). Respecte l'antiga creu de terme que existia i que va donar nom al carrer de la Creu, pot servir per inspirar arquitectònicament, com a concepte de punt d'entrada a la ciutat, un monument de referència, sense que això signifiqui atapeir l'espai amb una gegantina "andròmina". A diferència de Mataró o altres ciutats, la nova plaça es trobarà al bell mig de la ciutat i entre edificis.
Sobre el nom de la plaça - que integra visualment en el nou espai, l'antiga plaça alcalde Xifré -, sóc dels que proposo el nom d'alcalde Xifré (alcalde assassinat pels franquistes), com a reconeixement i element simbòlic dels valors de la democràcia.
Respecte als edificis nous del voltant, l'administració hi ha d'intervenir-hi en diferent àmbits. D'una banda, assegurant una bona imatge arquitectònica i el cost de l'operació, que ha de permetre sufragar la urbanització de la plaça. Però també ha de contemplar altres dos aspectes: garantir el comerç de proximitat als baixos i el màxim d'habitatge protegit. Així, cal assegurar que les plantes baixes aplegaran activitat comercial, convertint-se els trams dels carrers circumdants (de la Creu, Anselm Clavé, Riera Sant Joan i Av. Martí Pujol) en una zona comercial de proximitat, i que no seran monopolitzades per comerços "freds" (entitats bancàries, oficines...) que deixarien sense vida la zona a les tardes i els caps de setmana. D'altra banda, també cal preveure habitatge protegit i aconseguir el màxim per sobre del mínim que marca la llei.
Respecte l'alçada i el possible efecte pantalla, inclús d'un edifici singular on concentrar edificació, cal avaluar tècnicament els efectes de solejament que puguin fer les noves edificacions. Tanmateix, els drets edificatoris anteriors a la modificació de PGM ja eren de planta baixa + 4 i ara passaran a ser de planta baixa + 6.
Fins aquí deixo escrites algunes de les meves aportacions per al debat que tant de bo sigui força potent arreu de la ciutat.
La creu de terme
Publicat al bloc de Ferran Falcó
A persones a qui tinc confiança, amistat, o que considero que són gent capaç de crear opinió, els deixo anar "idees" perquè me'n donin la seva. Diguem que, d'alguna manera, procuro tenir un test qualitatiu de temes que se m'acuden, que són presents a l'agenda política, que em preocupen, o que m'il·lusionaria tirar endavant.
Aquest és el cas, darrerament, del projecte de la Illa Central, o de Can Fradera.
Vaig comentar amb, en aquest cas, una persona en la qual coincideixen les tres característiques que esmentava -la confiança, l'amistat, i la capacitat de crear opinió- i que no és altra que l'Andreu Mas (http://blocs.mesvilaweb.cat/andreumas), la idea de situar en aquest espai un arc tant espectacular i bonic com el que hi ha a la ciutat de Saint Louis. Se'm va acudir a tomb del per què del nom del "carrer de la Creu".
En diem així perquè, aquí, antigament, hi havia la creu de terme de Badalona. I era el senyal d'entrada, la porta de la ciutat. Com que una creu no la tornarem a posar, i hem de buscar algun element singular, atractiu, bonic i diferenciador de Badalona, que presideixi aquest gran espai, vaig pensar en alguna cosa semblant a l'arc de Saint Louis.
És només una idea que em volta pel cap, que no he comentat ni amb els meus companys de govern, ni amb ningú altre, però que com que l'Andreu -abusant ,en el bon sentit, de la confiança- l'ha posat de relleu al seu bloc (http://blocs.mesvilaweb.cat/andreumas), em veig en la necessitat de puntualitzar.
M'agradaria saber si ho trobeu bona idea, si compliria els requisits de qualitat arquitectònica, bellesa, sobrietat que voldríem que tingués aquest espai, etc... I també, aprofitant que hi som, voldria saber com us imagineu que hauria de ser l'entorn dels carrers Santa Bàrbara, Creu i Anselm Clavé. Avui per avui, la proposta és una façana de PB+6 (dues plantes més que en l'actualitat) on l'escreix de sostre edificable seria per oficines i despatxos i comercial. Aquesta proposta no va agradar, perquè alguns crèiem, i creiem, que no només es tracta d'aconseguir plusvalúes per pagar la plaça, sinó que també hem de crear un entorn qualitativament potent. Per això, hi havia idees per augmentar-ne si calgúes el sostre, per situar-hi algun edifici alt (alt de veritat, no com el del viver, amb perdó), que pogués ser una seu corporativa (una mica com l'edifici d'agbar), etc....
En definitiva, es busquen dos objectius, primer, pagar la plaça de la Illa Central, i l'equipament que hi surt a sobre -del qual, per cert, també us convido a opinar- i, segon, crear un espai de referència al centre de la ciutat.
No vull influir en cap opinió -de moment- però m'agradaria dir-vos que:
1. La successió d'idees edifici alt=atemptat al paisatge, no és certa. No ho és si es fan edificis emblemàtics i bonics. I no ho és si ho comparem amb fronts edificatoris tipus els dels habitatges que s'han fet, per exemple, a Sant Adrià, i que es poden veure des de l'autopista. Allò, em sembla a mi, sí que és fer un lleig al paisatge, ocupar territori, i deixar una petjada urbanística discutible.
2. L'equipament que hi ha de sortir, no hauria de convertir-se en un problema. Vull dir, ha de ser alguna cosa que necessitem realment, que es pugui mantenir després, etc...L'alcaldessa de Badalona, en campanya, hi va proposar un Auditori, i la idea és bona...sempre i quan tinguem clar que després el podrem mantenir...
Si anem per aquí, i de fet hem donat per mort el projecte de l'anterior govern, d'instal·lar a La Salut la "Ciutat de la Música", potser podem parlar d'un equipament "estrella" que sumi l'auditori, el conservatori actual, la seu de l'associació de músics professionals...és a dir, el que a La Salut no serà, que al Centre podria generar una oferta cultural d'abast metropolità. Si no hi fem això, hi podríem fer altres equipaments que també necessitem, en l'àmbit de la salut.....i us convido, en tot cas, a pensar-hi.
3. L'entorn edificatori ha de ser ambiciós, potent, i no limitat en el sentit de simplement "poder pagar la factura" de la futura Plaça. Si hi veiem una oportunitat de transformació, ens hi hem d'abocar. I per això caldria convocar un concurs de despatxos d'arquitectura que fessin una proposta.
Com que suposo que al setembre reprendrem aquest tema, us deixo els meuspensaments apriorístics aquí.
A persones a qui tinc confiança, amistat, o que considero que són gent capaç de crear opinió, els deixo anar "idees" perquè me'n donin la seva. Diguem que, d'alguna manera, procuro tenir un test qualitatiu de temes que se m'acuden, que són presents a l'agenda política, que em preocupen, o que m'il·lusionaria tirar endavant.
Aquest és el cas, darrerament, del projecte de la Illa Central, o de Can Fradera.
Vaig comentar amb, en aquest cas, una persona en la qual coincideixen les tres característiques que esmentava -la confiança, l'amistat, i la capacitat de crear opinió- i que no és altra que l'Andreu Mas (http://blocs.mesvilaweb.cat/andreumas), la idea de situar en aquest espai un arc tant espectacular i bonic com el que hi ha a la ciutat de Saint Louis. Se'm va acudir a tomb del per què del nom del "carrer de la Creu".
En diem així perquè, aquí, antigament, hi havia la creu de terme de Badalona. I era el senyal d'entrada, la porta de la ciutat. Com que una creu no la tornarem a posar, i hem de buscar algun element singular, atractiu, bonic i diferenciador de Badalona, que presideixi aquest gran espai, vaig pensar en alguna cosa semblant a l'arc de Saint Louis.
És només una idea que em volta pel cap, que no he comentat ni amb els meus companys de govern, ni amb ningú altre, però que com que l'Andreu -abusant ,en el bon sentit, de la confiança- l'ha posat de relleu al seu bloc (http://blocs.mesvilaweb.cat/andreumas), em veig en la necessitat de puntualitzar.
M'agradaria saber si ho trobeu bona idea, si compliria els requisits de qualitat arquitectònica, bellesa, sobrietat que voldríem que tingués aquest espai, etc... I també, aprofitant que hi som, voldria saber com us imagineu que hauria de ser l'entorn dels carrers Santa Bàrbara, Creu i Anselm Clavé. Avui per avui, la proposta és una façana de PB+6 (dues plantes més que en l'actualitat) on l'escreix de sostre edificable seria per oficines i despatxos i comercial. Aquesta proposta no va agradar, perquè alguns crèiem, i creiem, que no només es tracta d'aconseguir plusvalúes per pagar la plaça, sinó que també hem de crear un entorn qualitativament potent. Per això, hi havia idees per augmentar-ne si calgúes el sostre, per situar-hi algun edifici alt (alt de veritat, no com el del viver, amb perdó), que pogués ser una seu corporativa (una mica com l'edifici d'agbar), etc....
En definitiva, es busquen dos objectius, primer, pagar la plaça de la Illa Central, i l'equipament que hi surt a sobre -del qual, per cert, també us convido a opinar- i, segon, crear un espai de referència al centre de la ciutat.
No vull influir en cap opinió -de moment- però m'agradaria dir-vos que:
1. La successió d'idees edifici alt=atemptat al paisatge, no és certa. No ho és si es fan edificis emblemàtics i bonics. I no ho és si ho comparem amb fronts edificatoris tipus els dels habitatges que s'han fet, per exemple, a Sant Adrià, i que es poden veure des de l'autopista. Allò, em sembla a mi, sí que és fer un lleig al paisatge, ocupar territori, i deixar una petjada urbanística discutible.
2. L'equipament que hi ha de sortir, no hauria de convertir-se en un problema. Vull dir, ha de ser alguna cosa que necessitem realment, que es pugui mantenir després, etc...L'alcaldessa de Badalona, en campanya, hi va proposar un Auditori, i la idea és bona...sempre i quan tinguem clar que després el podrem mantenir...
Si anem per aquí, i de fet hem donat per mort el projecte de l'anterior govern, d'instal·lar a La Salut la "Ciutat de la Música", potser podem parlar d'un equipament "estrella" que sumi l'auditori, el conservatori actual, la seu de l'associació de músics professionals...és a dir, el que a La Salut no serà, que al Centre podria generar una oferta cultural d'abast metropolità. Si no hi fem això, hi podríem fer altres equipaments que també necessitem, en l'àmbit de la salut.....i us convido, en tot cas, a pensar-hi.
3. L'entorn edificatori ha de ser ambiciós, potent, i no limitat en el sentit de simplement "poder pagar la factura" de la futura Plaça. Si hi veiem una oportunitat de transformació, ens hi hem d'abocar. I per això caldria convocar un concurs de despatxos d'arquitectura que fessin una proposta.
Com que suposo que al setembre reprendrem aquest tema, us deixo els meuspensaments apriorístics aquí.
Convertir el Principal en una Filmoteca
Ja he rebut el primer correu amb una idea per Badalona. La fa el dibuixant Miquel Rof, que proposa convertir el Principal en una Filmoteca. Reprodueixo textualment el seu correu electrònic. Al respecte de com arriben les propostes voldria respondre el comentari que janquim fa al meu darrer post i en el qual demana que jo no actuï com a filtre. La meva intenció no és fer de filtre, en el sentit de deixar passar les idees que m'agradin i ocultar les que no s'avenen amb la meva opinió. No sóc un censor. Senzillament trobo que és més operatiu recollir les propostes en un correu electrònic i anar-les ordenant per posar-les en un bloc a banda (el d'Idees per Badalona) que no que el lector les hagi de pescar en diversos apartats de comentaris en diverses entrades. Possiblement seguirem discrepant del sistema -segur- però és el que he triat i no ha d'entorpir el debat perquè, precisament, busco tot el contrari. Benvingut sigui, però, el seu comentari i la seva aportació, de la qual, per cert, comparteixo moltes coses i discrepo en una: que hi hagi algun element de reconeixement històric de l'alcalde Xifré no té res a veure amb que hi hagi una gran icona que marqui l'entrada al casc antic i reformat de la ciutat. Tampoc estic d'acord que hàgim de perdre la, diguem-ne, toponímia local pel -permetem que ho digui així i sense voluntat de faltar al respecte- fals progressisme dels que defenseu que s'ha de buscar un nom més genèric com Plaça de les Cultures. És en el reconeixement dels elements de definició propis que et situes envers la resta del món. Això no és provincianisme, és defensa dels valors històrics i dels atributs propis d'una ciutat o d'un país que a voltes es despersonalitza.
Proposta de convertir el Principal en una Filmoteca, de Miquel Rof:
«Ja ho sé, sóc un pesat i sempre torno a les mateixes coses, però continuo mantenint que el teatre Principal està infrautilitzat i que es podria convertir en una filmoteca de referència per a tot el Barcelonès Nord i més enllà.La primera vegada que vaig exposar aquesta idea des de l'Ajuntament (a algú que no recordo) em va dir que no, que no era veritat i el teatre funcionava a tota màquina. Particularment no m'ho crec.Quin sentit té mantenir dos teatres municipals a pocs metres l'un de l'altre? Les festes de final de curs i les celebracions de les cases regionals també es podrien fer al Zorrilla, no ho creieu?La Filmoteca podria aportar molt a l'educació visual i intel.lectual dels ciutadans i també suposaria un bon pol d'atracció per a la gent d'altres localitats veïnes.Que la Filmoteca tingui múltiples usos, des de recuperar el patrimoni audiovisual local i mundial, a ser una plataforma per donar a conèixer nous talents (incapaços de trobar una sala on exhibir les seves obres!). També es podien acollir festivals minoritaris o novedosos, recuperar les tertúlies cinèfiles a l'estil cine-club, organitzar cicles específics per escoles i instituts...En resum, seria un gran centre de difusió i adquisició de cultura a Badalona.El finançament? La manca de finançament no pot ser una excusa per oblidar aquesta idea que pot ser tan productiva per la ciutat.Confio iniciar un nou debat a aquest respecte.Endavant!
Miquel Rof.
Respostes a les anotacions sobre l'Illa Fradera
ESPAI I ELEMENTS: UN NODE
janquim divendres, 31 d'agost de 2007 12:07h
He esperat amb prudència a veure què deien les altres propostes. Reprenc ara el meu torn. 1.- ARC: No sóc de la "corda política" de Ferran Falcó (i què?) però hede dir que estic força d'acord amb la seva idea d'un element visibleque marqui la zona. També estic d'acord que alt no és igual a lleig nia error. Ho trobo molt millor que el romanticisme dels homenatgesproposats per Andreu i Oriol43.2.- ESPAI: Imagino aquest espai com un lloc de trànsit. Si hagués defer el briefing als urbanistes (que no és el cas) els diria: penseu enun node d''una xarxa. Situeu Badalona com a node següent al de Sagrera.Penseu en Barcelonès Nord, doteu de caràcter metropolità aquest punt,penseu-lo no com el centre d'un poblet molt característic sinó com unenllaç de la Gran Barcelona. 3.- ELEMENTS: Penso en un MAPA INTERACTIU DIGITAL (tipus OPI, pel quefa a l'aspecte) on es pugui veure que és un Node (marcar el Viver,Ajuntament, Museu, Estació de Tren, Jutjats, Can Soley, platges...).Posar un RÈTOL indicador on es vegi (des de l'exterior, sense "baixar")la freqüència de metros i busos, quans minuts falten per anar a cadalloc, donant així un aire de ZONA D'ENLLAÇ a la plaça). Dotar totl'espai de WI-FI (això convidaria tot de ciutadans amb "lap-top" aseure en espais disposats ad-hoc i seria una zona de lliures connexionsafegint així més valor a la noció de NODE que imagino per aquestazona). Res de jardins (m'agraden els jardins, però aquest no n'és ellloc). Això és una PLAÇA, un espai obert i diàfan, una zona decomunicació, no un laberint d'Horta (el jardí romàntic ja el tenim aCan Soley, força millorable, per cert). Elements de promoció de laciutat (indicació sobre exposicions al Museu, estat de les platges al'estiu, a temps real i amb sinceritat i transparència, horarioficines Viver, pantalles elevades amb Badalona Televisió en directe -ien mute per no destorbar-, altres de similars). 4- PROCEDIMENT: Poso això al comentari perquè no m'agrada la idea del'Andreu que li escrivim un correu i ell faci de filtre. Si volsrecollir idees, Andreu, NO posis filtres i encara menys sigues tumateix la barrera. Que cadascú digui el que li sembli. Aquí o a l'altrebloc (idees per...) si ho prefereixes. Però no cal que ens filtris res.Ni tu ni ningú. Em trobeu a http://janquim.blogspot.com
Més anotacions sobre l'Illa Central
Jordi Albaladejo dijous, 30 d'agost de 2007 10:00h
Andreu, encertadísimes les teves dues darreres entrades sobre la Illa Central. Entre d'altres qüestions tens raó sobre el poc ús de la gran majoria dels blocs dels polítics badalonins i que cal implicació de la societat civil davant de les grans transformacions urbanístiques que experimentarà la nostra ciutat. Considero que has assenyalat molt bé el moment històric en que ens trobem respecte el desenvolupament de Badalona. Cada època ha tingut els seus projectes: l'eixample Pons, el Pla Fradera... des de fa uns anys estem en un altre salt endavant que cal fer-lo amb seny i equilibri.
janquim divendres, 31 d'agost de 2007 12:07h
He esperat amb prudència a veure què deien les altres propostes. Reprenc ara el meu torn. 1.- ARC: No sóc de la "corda política" de Ferran Falcó (i què?) però hede dir que estic força d'acord amb la seva idea d'un element visibleque marqui la zona. També estic d'acord que alt no és igual a lleig nia error. Ho trobo molt millor que el romanticisme dels homenatgesproposats per Andreu i Oriol43.2.- ESPAI: Imagino aquest espai com un lloc de trànsit. Si hagués defer el briefing als urbanistes (que no és el cas) els diria: penseu enun node d''una xarxa. Situeu Badalona com a node següent al de Sagrera.Penseu en Barcelonès Nord, doteu de caràcter metropolità aquest punt,penseu-lo no com el centre d'un poblet molt característic sinó com unenllaç de la Gran Barcelona. 3.- ELEMENTS: Penso en un MAPA INTERACTIU DIGITAL (tipus OPI, pel quefa a l'aspecte) on es pugui veure que és un Node (marcar el Viver,Ajuntament, Museu, Estació de Tren, Jutjats, Can Soley, platges...).Posar un RÈTOL indicador on es vegi (des de l'exterior, sense "baixar")la freqüència de metros i busos, quans minuts falten per anar a cadalloc, donant així un aire de ZONA D'ENLLAÇ a la plaça). Dotar totl'espai de WI-FI (això convidaria tot de ciutadans amb "lap-top" aseure en espais disposats ad-hoc i seria una zona de lliures connexionsafegint així més valor a la noció de NODE que imagino per aquestazona). Res de jardins (m'agraden els jardins, però aquest no n'és ellloc). Això és una PLAÇA, un espai obert i diàfan, una zona decomunicació, no un laberint d'Horta (el jardí romàntic ja el tenim aCan Soley, força millorable, per cert). Elements de promoció de laciutat (indicació sobre exposicions al Museu, estat de les platges al'estiu, a temps real i amb sinceritat i transparència, horarioficines Viver, pantalles elevades amb Badalona Televisió en directe -ien mute per no destorbar-, altres de similars). 4- PROCEDIMENT: Poso això al comentari perquè no m'agrada la idea del'Andreu que li escrivim un correu i ell faci de filtre. Si volsrecollir idees, Andreu, NO posis filtres i encara menys sigues tumateix la barrera. Que cadascú digui el que li sembli. Aquí o a l'altrebloc (idees per...) si ho prefereixes. Però no cal que ens filtris res.Ni tu ni ningú. Em trobeu a http://janquim.blogspot.com
Més anotacions sobre l'Illa Central
Jordi Albaladejo dijous, 30 d'agost de 2007 10:00h
Andreu, encertadísimes les teves dues darreres entrades sobre la Illa Central. Entre d'altres qüestions tens raó sobre el poc ús de la gran majoria dels blocs dels polítics badalonins i que cal implicació de la societat civil davant de les grans transformacions urbanístiques que experimentarà la nostra ciutat. Considero que has assenyalat molt bé el moment històric en que ens trobem respecte el desenvolupament de Badalona. Cada època ha tingut els seus projectes: l'eixample Pons, el Pla Fradera... des de fa uns anys estem en un altre salt endavant que cal fer-lo amb seny i equilibri.
Més anotacions sobre l'Illa Fradera
En el meu post d'ahir feia referència a les possibilitats que obre la reestructuració de l'illa Fradera (o digueu-li com vulgueu) i a la idea que li ronda pel cap al primer tinent d'alcalde, inspirant-se en l'Arc de Saint Louis als Estats Units. Ferran Falcó, un dels pocs polítics que manté actiu el seu bloc -la resta sembla que només el van obrir per a les eleccions-, ràpidament m'ha contestat en un article titulat «La creu de terme», on defensa la proposta d'un element de singularitat que simbolitzi el paper que havia tingut el carrer de la Creu en el passat, on hi havia la creu del terme municipal.
Ferran Falcó aprofundeix al seu bloc en la necessitat de trobar elements de singularitat que donin relleu a la que es convertirà en la plaça principal de la ciutat, juntament amb la de Josep Tarradellas. El polític badaloní demana l'opinió dels seus conciutadans sobre la seva argumentada proposta. A l'apartat de comentaris en rep un de prou interessant, que aprofundeix en la incògnita que continua subjacent en la reforma de la plaça: hi haurà també el ferrocarril? què més hi haurà al subsòl de la plaça? Si el debat sobre la capa externa de la plaça és apassionant també ho és el de l'interior. A dia d'avui sabem ben poques coses sobre com s'articularan els serveis sota la plaça. Per exemple, hi haurà un pàrquing, prou necessari al Centre, sobretot pels comerciants? Tot plegat em fa pensar que, pel que fa al conjunt del projecte, el més calent és a l'aigüera, malgrat que hi ha una obra que marca el ritme i que no es pot aturar: les obres del metro. La transformació interna i externa d'aquest espai és un dels tres o quatre temes urbanístics més importants d'aquest mandat, juntament amb la construcció del canal, el desenvolupament o no de Canyet i la remodelació dels barris fronterers amb Santa Coloma i Sant Adrià.
De l'article de Ferran Falcó destacar que aborda la polèmica de l'altura dels pisos de l'entorn de l'illa, responent una informació publicada dilluns per El Periódico de Catalunya on es deia, sembla que sense fonament, que el govern vol revisar l'altura dels immobles, donant a entendre que la revisió és a la baixa. D'aquesta informació se'n fa ressò avui també l'edició badalonina de Vilaweb. Falcó defensa l'aprovat inicialment per l'Ajuntament i destaca que, fins i tot, val la pena estudiar la possibilitat d'augmentar aquest sostre per aconseguir dotar l'entorn d'algun edifici singular.
P.D. Il·lustro l'anotació d'avui amb una imatge de l'estàtua Laia l'arquera de Mataró, per anar afegint llenya al debat...
Ferran Falcó aprofundeix al seu bloc en la necessitat de trobar elements de singularitat que donin relleu a la que es convertirà en la plaça principal de la ciutat, juntament amb la de Josep Tarradellas. El polític badaloní demana l'opinió dels seus conciutadans sobre la seva argumentada proposta. A l'apartat de comentaris en rep un de prou interessant, que aprofundeix en la incògnita que continua subjacent en la reforma de la plaça: hi haurà també el ferrocarril? què més hi haurà al subsòl de la plaça? Si el debat sobre la capa externa de la plaça és apassionant també ho és el de l'interior. A dia d'avui sabem ben poques coses sobre com s'articularan els serveis sota la plaça. Per exemple, hi haurà un pàrquing, prou necessari al Centre, sobretot pels comerciants? Tot plegat em fa pensar que, pel que fa al conjunt del projecte, el més calent és a l'aigüera, malgrat que hi ha una obra que marca el ritme i que no es pot aturar: les obres del metro. La transformació interna i externa d'aquest espai és un dels tres o quatre temes urbanístics més importants d'aquest mandat, juntament amb la construcció del canal, el desenvolupament o no de Canyet i la remodelació dels barris fronterers amb Santa Coloma i Sant Adrià.
De l'article de Ferran Falcó destacar que aborda la polèmica de l'altura dels pisos de l'entorn de l'illa, responent una informació publicada dilluns per El Periódico de Catalunya on es deia, sembla que sense fonament, que el govern vol revisar l'altura dels immobles, donant a entendre que la revisió és a la baixa. D'aquesta informació se'n fa ressò avui també l'edició badalonina de Vilaweb. Falcó defensa l'aprovat inicialment per l'Ajuntament i destaca que, fins i tot, val la pena estudiar la possibilitat d'augmentar aquest sostre per aconseguir dotar l'entorn d'algun edifici singular.
P.D. Il·lustro l'anotació d'avui amb una imatge de l'estàtua Laia l'arquera de Mataró, per anar afegint llenya al debat...
Comentaris a idees per a l'Illa Fradera
Sobre el nom de l’illa Central, Fradera o Viñas?
orio43 dimecres, 29 d'agost de 2007 11:23h
Us semblarà estrany que posi el nom de Viñas a l’illa del carrer Creu, ho faig per una història que espero que algun badaloní de més de seixanta anys pugui dir si és real.
Segons recordo a la dita illa pel costat del carrer Creu hi tenia una pastisseria un tal senyor Viñas. Sembla que estava posat, mes o menys, en política als anys 50 i no se perquè es va enfrontar amb l’alcalde de l’època i durant molt temps es va posar un guàrdia urbà a aquell tram de carrer sense deixar parar els cotxes que el diumenge hi anaven a buscar les postres, i l’enfrontament va arribar fins a fer que en el Pla Comarcal de 1953 es proposes ja transformar l’illa en zona verda.O sia, que si fos així, avui 54 anys desprès tenim aquest espai, degut a un enfrontament polític del pastisser Viñas, ja que el PGM de 1976 el va deixar tal com estava qualificat, podríem reivindicar el seu nom.
Un espai gran demana grans idees
Joan Joaquim dimarts, 28 d'agost de 2007 18:26h
Breument: m'agrada molt la idea que la ciutat disposi d'un nou espai d'aquestes dimensions. No m'agrada la proposta que es digui Illa fradera (ho trobo molt particularista). Crec que li escauria més un nom més aclaridor (Plaça del Centre?) o de ressons més amplis (Plaça de la República? Plaça d'Europa? Plaça de l'Univers?). Pensem que és aquí on hi haurà metro, bus i accés directe al Vibver, a l'Ajuntament, als Jutjats... és a dir que haurà de ser un potent nucli urbà. La idea de l'escultura que l'Andreu proposa em sembla romàntica però poc útil. Imagino un espai de transició, molt ampli, que permeti accedir còmodament als transports i enllaçar amb qualsevol carrer. Un espai que no s'ajardini amb aquesta idea absurda que al Mediterrani hem de tenir gespa arreu (les places de Siena, Roma i Barcelona no són de gespa, això seria fer el ridícul!, deixem el verd pels parcs, això hauria de ser una plaça!), això sí, amb arbres i zones de passeig. En fi, miraré de contribuir a l'espai que l'Andreu proposa. Ja he incorporat el post de l'Andreu al post que jo havia fet sobre el nou espai (ho veieu aquí: http://janquim.blogspot.com/2007/08/ser-una-plaa-gran-amb-estaci-de-metro.html)
orio43 dimecres, 29 d'agost de 2007 11:23h
Us semblarà estrany que posi el nom de Viñas a l’illa del carrer Creu, ho faig per una història que espero que algun badaloní de més de seixanta anys pugui dir si és real.
Segons recordo a la dita illa pel costat del carrer Creu hi tenia una pastisseria un tal senyor Viñas. Sembla que estava posat, mes o menys, en política als anys 50 i no se perquè es va enfrontar amb l’alcalde de l’època i durant molt temps es va posar un guàrdia urbà a aquell tram de carrer sense deixar parar els cotxes que el diumenge hi anaven a buscar les postres, i l’enfrontament va arribar fins a fer que en el Pla Comarcal de 1953 es proposes ja transformar l’illa en zona verda.O sia, que si fos així, avui 54 anys desprès tenim aquest espai, degut a un enfrontament polític del pastisser Viñas, ja que el PGM de 1976 el va deixar tal com estava qualificat, podríem reivindicar el seu nom.
Un espai gran demana grans idees
Joan Joaquim dimarts, 28 d'agost de 2007 18:26h
Breument: m'agrada molt la idea que la ciutat disposi d'un nou espai d'aquestes dimensions. No m'agrada la proposta que es digui Illa fradera (ho trobo molt particularista). Crec que li escauria més un nom més aclaridor (Plaça del Centre?) o de ressons més amplis (Plaça de la República? Plaça d'Europa? Plaça de l'Univers?). Pensem que és aquí on hi haurà metro, bus i accés directe al Vibver, a l'Ajuntament, als Jutjats... és a dir que haurà de ser un potent nucli urbà. La idea de l'escultura que l'Andreu proposa em sembla romàntica però poc útil. Imagino un espai de transició, molt ampli, que permeti accedir còmodament als transports i enllaçar amb qualsevol carrer. Un espai que no s'ajardini amb aquesta idea absurda que al Mediterrani hem de tenir gespa arreu (les places de Siena, Roma i Barcelona no són de gespa, això seria fer el ridícul!, deixem el verd pels parcs, això hauria de ser una plaça!), això sí, amb arbres i zones de passeig. En fi, miraré de contribuir a l'espai que l'Andreu proposa. Ja he incorporat el post de l'Andreu al post que jo havia fet sobre el nou espai (ho veieu aquí: http://janquim.blogspot.com/2007/08/ser-una-plaa-gran-amb-estaci-de-metro.html)
Idees per a l'Illa Fradera
M'havia proposat no parlar de la remodelació de l'illa Fradera, per les qüestions personals que em lliguen a la remodelació de l'entorn de la futura plaça, però en veure com ha quedat el nou i alliberat espai de l'illa després de l'enderrocament de les finques que donaven façana a l'avinguda Martí Pujol (un fet històric), no em puc estar de dir-hi la meva. És més, he obert un nou espai a la xarxa, un bloc titulat Idees per Badalona amb l'objectiu de recollir propostes urbanístiques per aquest espai i per a la resta de la ciutat. Vull fer bullir l'olla. Us proposo que feu arribar les vostres idees al correu electrònic ideesperbadalona@gmail.com i les aniré publicant en aquell bloc. Tant s'hi val que siguin per a l'illa Fradera o per a qualsevol part de la ciutat, que siguin urbanístiques o socials o propostes culturals. Des de la societat civil tenim l'obligació (moral) d'enriquir el debat. Animeu-vos a participar!
Un cop enderrocades les cases que donaven a l'avinguda de Martí Pujol un comença a tenir consciència de la veritable magnitud de l'operació de reforma urbanística que es crea al centre de Badalona. Si a més s'obre l'objectiu de la càmera i s'agafa un mapa i el zoom s'amplia fins abastar l'entorn del Palau Municipal d'Esports i la zona de l'Estrella-Corte Inglés fins a l'edifici del viver, ens adonem que estem davant d'una de les transformacions urbanístiques més importants de la història de Badalona. Aquest canvi s'ha de fer bé; s'ha de meditar molt. Tenim al davant l'oportunitat de fer un gran salt endavant en qualitat arquitectònica i recuperar posicions en el rànquing metropolità per col·locar-nos allà on hauríem d'haver estat sempre. L'element que haurà de primar en totes les operacions de reforma d'aquest entorn tan ampli és la qualitat arquitectònica. És per aquest motiu que em pregunto si no convindria crear a la ciutat una agència de control arquitectònic municipal a l'estil de la que ha conduït la reforma de la Gran Via a l'Hospitalet. Ens costarà diners, però seran ben invertits. No ens podem conformar en fer el que puguem. Hem de fer el que cal.
Tots podem fer alguna cosa, penso, per enriquir el debat. La decisió és en mans de l'administració, però en un canvi d'aquestes dimensions hi ha de participar la societat civil. He volgut aportar el meu modest gra de sorra creant un nou espai a la xarxa que es titula Idees per Badalona. L'objectiu és recollir tota mena de propostes per millorar la ciutat, ja siguin urbanístiques com socials, estiguin il·lustrades o siguin només quatre ratlles. He engegat una adreça de correu electrònic ideesperbadalona@gmail.com per recollir les propostes que aniré bolcant a la pàgina web, identificant sempre l'autor del suggeriment. A les nostres mans està que aquest espai a la xarxa visqui o mori. Servirà, també, per veure quin és el pols de la ciutat. Des d'aquí faig una crida als arquitectes de Rebel·lió Urbana perquè hi participin. Per escalfar motors us presento un parell d'idees. La primera sé que li corre pel cap a Ferran Falcó. El primer tinent d'alcalde creu que hauríem d'aconseguir per a l'illa alguna escultura espectacular com l'Arc de Saint Louis que il·lustra aquest post. Realment si us passejeu per la web de l'Arc us fareu càrrec de l'espectacularitat i el simbolisme de l'arc. Jo em conformaria amb una escultura de les dimensions i el gust de Laia, l'arquera de Mataró. En qualsevol cas, un cop més reivindico que aprofitant que l'illa absorbeix la plaça de l'alcalde Xifré s'hauria d'ubicar en algun espai un monument de recordatori a l'alcalde afusellat i a les víctimes innocents de la guerra civil a la ciutat. Tanmateix, continuo pensant que el millor nom per la plaça -un altre tema de discussió- és el d'illa Fradera.
Finalment, una reflexió. Si no intervenim socialment sobre la part de Badalona que toca a Sant Adrià i Santa Coloma el futur nou eix de centralitat que havia de ser el barri del Gorg s'acabarà convertint en la frontera entre les dues Badalona. La barrera ja no serà l'autopista i el problema no serà el diàleg nord-sud de la ciutat sinó l'oest-est. Queda dit.
Un cop enderrocades les cases que donaven a l'avinguda de Martí Pujol un comença a tenir consciència de la veritable magnitud de l'operació de reforma urbanística que es crea al centre de Badalona. Si a més s'obre l'objectiu de la càmera i s'agafa un mapa i el zoom s'amplia fins abastar l'entorn del Palau Municipal d'Esports i la zona de l'Estrella-Corte Inglés fins a l'edifici del viver, ens adonem que estem davant d'una de les transformacions urbanístiques més importants de la història de Badalona. Aquest canvi s'ha de fer bé; s'ha de meditar molt. Tenim al davant l'oportunitat de fer un gran salt endavant en qualitat arquitectònica i recuperar posicions en el rànquing metropolità per col·locar-nos allà on hauríem d'haver estat sempre. L'element que haurà de primar en totes les operacions de reforma d'aquest entorn tan ampli és la qualitat arquitectònica. És per aquest motiu que em pregunto si no convindria crear a la ciutat una agència de control arquitectònic municipal a l'estil de la que ha conduït la reforma de la Gran Via a l'Hospitalet. Ens costarà diners, però seran ben invertits. No ens podem conformar en fer el que puguem. Hem de fer el que cal.
Tots podem fer alguna cosa, penso, per enriquir el debat. La decisió és en mans de l'administració, però en un canvi d'aquestes dimensions hi ha de participar la societat civil. He volgut aportar el meu modest gra de sorra creant un nou espai a la xarxa que es titula Idees per Badalona. L'objectiu és recollir tota mena de propostes per millorar la ciutat, ja siguin urbanístiques com socials, estiguin il·lustrades o siguin només quatre ratlles. He engegat una adreça de correu electrònic ideesperbadalona@gmail.com per recollir les propostes que aniré bolcant a la pàgina web, identificant sempre l'autor del suggeriment. A les nostres mans està que aquest espai a la xarxa visqui o mori. Servirà, també, per veure quin és el pols de la ciutat. Des d'aquí faig una crida als arquitectes de Rebel·lió Urbana perquè hi participin. Per escalfar motors us presento un parell d'idees. La primera sé que li corre pel cap a Ferran Falcó. El primer tinent d'alcalde creu que hauríem d'aconseguir per a l'illa alguna escultura espectacular com l'Arc de Saint Louis que il·lustra aquest post. Realment si us passejeu per la web de l'Arc us fareu càrrec de l'espectacularitat i el simbolisme de l'arc. Jo em conformaria amb una escultura de les dimensions i el gust de Laia, l'arquera de Mataró. En qualsevol cas, un cop més reivindico que aprofitant que l'illa absorbeix la plaça de l'alcalde Xifré s'hauria d'ubicar en algun espai un monument de recordatori a l'alcalde afusellat i a les víctimes innocents de la guerra civil a la ciutat. Tanmateix, continuo pensant que el millor nom per la plaça -un altre tema de discussió- és el d'illa Fradera.
Finalment, una reflexió. Si no intervenim socialment sobre la part de Badalona que toca a Sant Adrià i Santa Coloma el futur nou eix de centralitat que havia de ser el barri del Gorg s'acabarà convertint en la frontera entre les dues Badalona. La barrera ja no serà l'autopista i el problema no serà el diàleg nord-sud de la ciutat sinó l'oest-est. Queda dit.
dimarts, 28 d’agost del 2007
Badalona necessita idees
Aquest bloc té com a única pretensió ser un viver d'idees: recollir tots aquells pensaments i suggeriments que poden contribuir a millorar la ciutat de Badalona des de la societat civil. Entronca amb una iniciativa que com a director d'El Punt del Barcelonès Nord ja vaig posar en marxa fa alguns anys, amb la publicació d'un número monogràfic que recollia propostes de joves arquitectes per a la ciutat. Fruit d'aquella iniciativa, coordinada pel periodista i company aleshores de direcció Oriol Lladó, vam ajudar a néixer el col·lectiu d'arquitectes Rebel·lió Urbana. En principi us demano que feu arribar les vostres propostes per correu electrònic a l'adreça ideesperbadalona@gmail.com i les aniré publicant conforme vagin arribant. Millor sempre si poden anar acompanyades d'una il·lustració o fotografia (amb formats compatibles tipus .jpg o .gif). No han de ser forçosament propostes urbanístiques; poden ser culturals o de qualsevol mena. Aquest és un espai per al diàleg i la reflexió que espero que ajudi a fer bullir l'olla.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)