divendres, 31 d’agost del 2007

Comentaris a idees per a l'Illa Fradera

Sobre el nom de l’illa Central, Fradera o Viñas?
orio43 dimecres, 29 d'agost de 2007 11:23h
Us semblarà estrany que posi el nom de Viñas a l’illa del carrer Creu, ho faig per una història que espero que algun badaloní de més de seixanta anys pugui dir si és real.
Segons recordo a la dita illa pel costat del carrer Creu hi tenia una pastisseria un tal senyor Viñas. Sembla que estava posat, mes o menys, en política als anys 50 i no se perquè es va enfrontar amb l’alcalde de l’època i durant molt temps es va posar un guàrdia urbà a aquell tram de carrer sense deixar parar els cotxes que el diumenge hi anaven a buscar les postres, i l’enfrontament va arribar fins a fer que en el Pla Comarcal de 1953 es proposes ja transformar l’illa en zona verda.O sia, que si fos així, avui 54 anys desprès tenim aquest espai, degut a un enfrontament polític del pastisser Viñas, ja que el PGM de 1976 el va deixar tal com estava qualificat, podríem reivindicar el seu nom.


Un espai gran demana grans idees
Joan Joaquim dimarts, 28 d'agost de 2007 18:26h
Breument: m'agrada molt la idea que la ciutat disposi d'un nou espai d'aquestes dimensions. No m'agrada la proposta que es digui Illa fradera (ho trobo molt particularista). Crec que li escauria més un nom més aclaridor (Plaça del Centre?) o de ressons més amplis (Plaça de la República? Plaça d'Europa? Plaça de l'Univers?). Pensem que és aquí on hi haurà metro, bus i accés directe al Vibver, a l'Ajuntament, als Jutjats... és a dir que haurà de ser un potent nucli urbà. La idea de l'escultura que l'Andreu proposa em sembla romàntica però poc útil. Imagino un espai de transició, molt ampli, que permeti accedir còmodament als transports i enllaçar amb qualsevol carrer. Un espai que no s'ajardini amb aquesta idea absurda que al Mediterrani hem de tenir gespa arreu (les places de Siena, Roma i Barcelona no són de gespa, això seria fer el ridícul!, deixem el verd pels parcs, això hauria de ser una plaça!), això sí, amb arbres i zones de passeig. En fi, miraré de contribuir a l'espai que l'Andreu proposa. Ja he incorporat el post de l'Andreu al post que jo havia fet sobre el nou espai (ho veieu aquí: http://janquim.blogspot.com/2007/08/ser-una-plaa-gran-amb-estaci-de-metro.html)