divendres, 31 d’agost del 2007

Més anotacions sobre l'Illa Fradera


En el meu post d'ahir feia referència a les possibilitats que obre la reestructuració de l'illa Fradera (o digueu-li com vulgueu) i a la idea que li ronda pel cap al primer tinent d'alcalde, inspirant-se en l'Arc de Saint Louis als Estats Units. Ferran Falcó, un dels pocs polítics que manté actiu el seu bloc -la resta sembla que només el van obrir per a les eleccions-, ràpidament m'ha contestat en un article titulat «La creu de terme», on defensa la proposta d'un element de singularitat que simbolitzi el paper que havia tingut el carrer de la Creu en el passat, on hi havia la creu del terme municipal.
Ferran Falcó aprofundeix al seu bloc en la necessitat de trobar elements de singularitat que donin relleu a la que es convertirà en la plaça principal de la ciutat, juntament amb la de Josep Tarradellas. El polític badaloní demana l'opinió dels seus conciutadans sobre la seva argumentada proposta. A l'apartat de comentaris en rep un de prou interessant, que aprofundeix en la incògnita que continua subjacent en la reforma de la plaça: hi haurà també el ferrocarril? què més hi haurà al subsòl de la plaça? Si el debat sobre la capa externa de la plaça és apassionant també ho és el de l'interior. A dia d'avui sabem ben poques coses sobre com s'articularan els serveis sota la plaça. Per exemple, hi haurà un pàrquing, prou necessari al Centre, sobretot pels comerciants? Tot plegat em fa pensar que, pel que fa al conjunt del projecte, el més calent és a l'aigüera, malgrat que hi ha una obra que marca el ritme i que no es pot aturar: les obres del metro. La transformació interna i externa d'aquest espai és un dels tres o quatre temes urbanístics més importants d'aquest mandat, juntament amb la construcció del canal, el desenvolupament o no de Canyet i la remodelació dels barris fronterers amb Santa Coloma i Sant Adrià.
De l'article de Ferran Falcó destacar que aborda la polèmica de l'altura dels pisos de l'entorn de l'illa, responent una informació publicada dilluns per El Periódico de Catalunya on es deia, sembla que sense fonament, que el govern vol revisar l'altura dels immobles, donant a entendre que la revisió és a la baixa. D'aquesta informació se'n fa ressò avui també l'edició badalonina de Vilaweb. Falcó defensa l'aprovat inicialment per l'Ajuntament i destaca que, fins i tot, val la pena estudiar la possibilitat d'augmentar aquest sostre per aconseguir dotar l'entorn d'algun edifici singular.
P.D. Il·lustro l'anotació d'avui amb una imatge de l'estàtua Laia l'arquera de Mataró, per anar afegint llenya al debat...